Knedle

Odavno već planiram da ovaj recept sačuvam na blogu, ali nikako da sednem i da ga napišem. Danas obećah na instagramu da ću ga napisati, tako da sad nemam kud, nego sedi i piši.

Nije teško spremiti ih, ali iskreno, pomalo dangubno. Valja se naoružati strpljenjem i odvojiti jedan dan i spremiti veću količinu pa zamrznuti. Taj dan se brzo zaboravi, a mirni ste do sledeće sezone. Ja ih, obično, pravim dva puta godišnje, sa kajsijama i sa šljivama. Nisam ljubitelj instant rešenja, sa pireom iz kesice ili kuvanim testom, već pravim knedle od krompirovog testa, jer im nema ravnih. Osnovni recept je iz Patinog kuvara, tokom godina malo modifikovan, ali nema tu neke velike mudrosti, samo vežba.

Pored strpljenja, potrebno vam je:

1 kg belog krompira, biram sitnije i približne veličine, pošto ga kuvam u ljusci

2 jajeta, mada mogu i samo žumanca

malo soli

oko 40 gr maslaca (zahvatim kašikom otprilike)

oko 400 gr oštrog brašna, ali nemojte staviti sve od jednom, stavite oko 300 gr, a ostatak postepeno, po potrebi

30ak sitnijih šljiva ili kajsija, može i sa košticom, sok u protivnom zna da iscuri, pa knedla može da se raspadne

1 dl ulja

200 gr prezli

Ja ne stavljam šećer, ali vi možete ako volite, ja sa njim pospem presečene knedle, i to sa kristal šećerom

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, oljuštiti dok je vruć, pa izgnječite kao za pire. Dodajte jaja, maslac i malo soli. Postepeno dodajte brašno i zamesite mekše testo.

Napravite valjak od njega i podelite ga nožem na jednake delove. Od tih delova oblikujte loptice, rastanjite na dlanu, stavite šljivu ili kajsiju, pa ih zatvoriti i još malo oblikovati pobrašnjenim rukama.

Poređati na poslužavnik posut brašnom i ako ne spremate odmah, stavite u zamrzivač. Sutradan spakujte u kesice, i preostaje vam samo da ih skuvate kad to poželite.

U veći lonac sipati vodu i kada voda provri stavite knedle da se kuvaju. Kada isplivaju na površinu treba ih kuvati bar 5 minuta na nižoj temperaturi. Vadite ih rešetkastom kašikom i uvaljajte u proprženu prezlu, po želji sa šećerom.

Prijatno!

2 Comments Add yours

  1. Dragan Djordjevic says:

    Bravo Marijela, sjajan recept !

    Liked by 1 person

    1. Hvala Dragane! Posebno znači kad to kaže osoba kao što ste Vi!

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.