Srpski običaji – Nova godina i sveti Vasilije Veliki

Srpska pravoslavna crkva danas slavi tri velika praznika, Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista, svetog Vasilija Velikog i pravoslavnu Novu godinu.
Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.
Srbi ovaj praznik nazivaju i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na današnji dan ponavljaju neki obredi karakteristični za praznovanje Hristovog rođenja.
U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka. Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban obredni hleb -Vasilica.
Ja je spremam po receptu Moje-grne.com sa brašnom iz Čeković mlin, Koštunići


Veruje se da se danas ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.
Po starim verovanjima, Novu godinu bi trebalo da sačekamo budni kako bi bila dobra i uspešna, uz vruću rakiju, krofne i kuvano vino.

Postoje brojni recepri za spremanje Vasilice, obredne pogače. U nekim krajevima, ona se pravi od kukurznog brašna, negde je slatka, prelivena medom, ali meni se najviše svideo recept sa bloga Moje grne recepti za dušu, koji možete pogledati Ovde

Potrebno vam je:

– pola kocke svežeg kvasca
– 50ml tople vode
– 1 kafena kašičica šećera, malo soli
– oko 1/2kg brašna za testo i još 200g za posipanje
– 1 kafena kašičica soli
– 250ml tople vode
– oko 200gr svinjske masti sobne temperature
– 250g mrvljenog sira
– 1/2 kafene kašičice meda i kašika vruće vode

Priprema:

Staviti kvasac da nadođe sa šećerom i malo soli u 50ml tople vode. Ostaviti 10ak minuta.

U 250g brašna, dodati još soli, nadošli kvasac, 250ml tople vode, pa dodavati još brašna, oko 300g i mesiti da se dobije glatko testo koje se ne lepi.

Ostaviti pokriveno testi na toplom da naraste, otprilike oko 1h, mada je nekad dovoljno i kraće, posebno ako stalno žurite, kao ja.

Blago ga premesite na pobrašnjenoj podlozi.

Rastanjite ga u obliku pravougaonika što tanje možete, Vasilica će biti lisnatija

Premažite mašću, ali ne po ivicama. Preklopite testo, kao za salčiće.

Preklapanje pogledajte kog Gage ili Ovde

Nisam stigla ponovo da fotografišem jer su gladna usta čekala na večeru.

E sad, bez čekanja da se odmori, ponovo rastanjiti ponavljajući postupak mazanja.

Ukupno se premazuje 3 puta. Mast će se probiti kroz testo ali i tako i treba, samo to mesto malo pospete brašnom.

Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjiti je što tanje i ne mazati je mašću već posuti mrvljenim sirom ali samo na sredini testa.

Sada preklapati testo preko sira i preko svakog novog preklopa posuti opet mrvljenog sira.

Poslednji preklop treba da zatvori celu površinu.

Ukoliko je potrebno, malo pobrašnjenim rukama istanjite, na veličinu tepsije u kojoj ćete peći.

Meni je najlakše da tepsiju obložim papirom, moja je prečnika 26 cm.

Premazati sa malo rastopljene masti i peći u rerni na 200 stepeni dok ne počne da rumeni, a tada smanjiti na 180 stepeni da se polako peče, u mom slučaju oko sat. Najbolje znate svoju rernu.

Vruću premazati sa malo meda razređenog sa vodom i ostaviti na rešetki da se prohladi pre lomljenja.

Vasilica se, kao i česnica, ne seče nego lomi i nju se može staviti novčić, komadić badnjaka, kukuruz, pasulj… baš kao i u česnicu. Ja nisam, pošto nismo bili svi na broju da je zajedno slomijemo.

Kao i kod ostalih božićnih običaja, i ovde je akcenat na porodici, ljubavi i zajedništvu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.