Salčići su slatkiš koji se nekada, dok je svako domaćinstvo posečilo, često spremao. Kako godine prolaze sve je ređe na trpezama, ali je recept koji podseća na detinjstvo i koji treba sačuvati od zaborava. Isprobala sam nekoliko različitih recepata, i njihovom kombinacijom došla sam do sledećeg recepta, koji je, po meni, najbolji.
Potrebno je:
- 5gr svežeg kvasca
- kafena kašičica šećera
- mala šoljica tople vode
- 1/2 litra belog vina
- 2 kašike ruma
- 2 žumaca
- oko 1 kg brašna
- 400 gr sala
- prah šećer za posipanje
Za fil:
- Džem po izboru
- orasi
Priprema:
Kvasac rastvoriti u toploj vodi i sa kašičicom šećera i kašičicom brašna ostaviti da nadođe. Dodati žumanca, vino, rum i sa brašnom zamesti srednje tvrdo testo.
Ostaviti malo da odmori i za to vreme salo samleti na mašini za meso.

Testo premesiti i razvući u pravougaonik. Premazati sa 1/6 samlevenog sala. Preklopiti.
Ostaviti da odmori 15 minuta.
Premazivati i preklapati 6 puta.
Dobije se ovako testo:

Preseći na dva dela i svaki razvući na nešto tanje od 1 cm debljine. Seći na kvadrate i filovati.
Ja pola filujem sa džemom, a pola sa filom od oraha.
Fil od oraha možete spremiti na dva načina. Prvi je da umutite viljuškom belance koje je ostalo, dodate prah šećer i orahe da se dobije gušći fil. Druga varijanta je da se malo ušpinuje 5 kašika šećera, sa šoljicom vode, pa dodati oko 100 gr mlevenih oraha.
U pleh staviti papir za pečenje pa složiti salčiće. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 10 minuta, pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 10 minuta. Ako imate rernu sa ventilatorom, iskoristite ovu opciju, lepše će se razlistati, ali pazite da previše ne porumene.
Još tople uvaljati u prah šećer.
E, sad, postoji i još nešto. Hibiskus šećer iz Spice up shopa. Divna roze boja i blago kiselkast ukus, kao sjajna ravnoteža jačini sala i oraha. Probajte. Javite utiske.
Prijatno!