Salčići

Salčići su slatkiš koji se nekada, dok je svako domaćinstvo posečilo, često spremao. Kako godine prolaze sve je ređe na trpezama, ali je recept koji podseća na detinjstvo i koji treba sačuvati od zaborava. Isprobala sam nekoliko različitih recepata, i njihovom kombinacijom došla sam do sledećeg recepta, koji je, po meni, najbolji.

Potrebno je:

  • 5gr svežeg kvasca
  • kafena kašičica šećera
  • mala šoljica tople vode
  • 1/2 litra belog vina
  • 2 kašike ruma
  • 2 žumaca
  • oko 1 kg brašna
  • 400 gr sala
  • prah šećer za posipanje

Za fil:

  • Džem po izboru
  • orasi

Priprema:

Kvasac rastvoriti u toploj vodi i sa kašičicom šećera i kašičicom brašna ostaviti da nadođe. Dodati žumanca, vino, rum i sa brašnom zamesti srednje tvrdo testo.

Ostaviti malo da odmori i za to vreme salo samleti na mašini za meso.

Testo premesiti i razvući u pravougaonik. Premazati sa 1/6 samlevenog sala. Preklopiti.

Ostaviti da odmori 15 minuta.

Premazivati i preklapati 6 puta.

Dobije se ovako testo:

Preseći na dva dela i svaki razvući na nešto tanje od 1 cm debljine. Seći na kvadrate i filovati.

Ja pola filujem sa džemom, a pola sa filom od oraha.

Fil od oraha možete spremiti na dva načina. Prvi je da umutite viljuškom belance koje je ostalo, dodate prah šećer i orahe da se dobije gušći fil. Druga varijanta je da se malo ušpinuje 5 kašika šećera, sa šoljicom vode, pa dodati oko 100 gr mlevenih oraha.

U pleh staviti papir za pečenje pa složiti salčiće. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 10 minuta, pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 10 minuta. Ako imate rernu sa ventilatorom, iskoristite ovu opciju, lepše će se razlistati, ali pazite da previše ne porumene.

Još tople uvaljati u prah šećer.

E, sad, postoji i još nešto. Hibiskus šećer iz Spice up shopa. Divna roze boja i blago kiselkast ukus, kao sjajna ravnoteža jačini sala i oraha. Probajte. Javite utiske.

Prijatno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.