Pre 15ak dana na prijateljskom (čitajte: Istomišljeničkom 🙂 ) blogu Šta se kuva? objavljen je sjajan recept genijalnog kuvara Rudolph Van Veen -a kojeg i sama često pratim, tako da sam jedva dočekala priliku da recept isprobam. Rezultat su neodoljivi macroni koje ću ubuduće često spremati. Originalne recepte možete pogledati ovde .
Kada sam rešila da počnem sa spremanjem, videla sam da nemam dovoljno kokosa, pa sam deo kokosa zamenila mlevenim keksom. Moj recept izgleda ovako:
- 150 gr kokosovog brašna
- 100 gr mlevenog keksa
- 250 gr šećera
- 3 cela jaja
- 1 žumance
Fil od vanile:
- 120 gr omekšalog maslaca
- 220 gr šećera u prahu
- 2 kašičice mleka
- 2 kasike ekstrata vanile
I još…
- 100 g čokolade za kuvanje (za umakanje)
Prvo napraviti makrone. Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, pa keks i kokos. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa kašičicom stavljati po malo mase. Meni su izašla 32 makrona ( znači 16 kada sam filom spojila po dva ). Peći 10 minuta na 180 stepeni.
Ostaviti da se ohlade, a u medjuvremenu spremiti fil.
Umutiti maslac sa šećerom u prahu, dodati dve kašičice mleka i dve kašike ekstrata vanile.
Spajati po dva makrona vanil filom i umakati jedan kraj u rastopljenu čokoladu. Ostaviti da se ohlade u frižideru.
Legenda kaže da su sutradan još lepši, ali moji su nestali odmah…
Divno izgledaju, a verujem i da je ukus fantastičan. Super si se snašla sa keksom, probaću ih tako sledeći put i ja, ali definitivno odmah pravim dupliu meru 🙂
LikeLiked by 1 person
Dupla mera pod obavezno 🙂 Moji nisu neki ljubitelji kokosa, ali ovi makroni su ih oborili s nogu :))
LikeLiked by 1 person