Svaka domaćica ima neki svoj recept za pravljenje hleba i hlepčića, i svi su oni, uglavnom vrlo slični. Ja ih, najčešće, ovako pravim, a razlika mi bude u vrsti brašna koju trenutno imam. Od navedene količine napravim 8 hlepčića.
- 3 šolje brašna (ja sam, ovog puta stavila po pola ovseno i ražano)
- 1 šolja jogurta
- 1/2 šolje vode
- 1/2 kafene kašičice sode bikarbone
- 1/2 kafene kašičice praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja
- kašika lana
- kašika susama
- kim za posipanje
Prvo pomešati suve sastojke, pa dodati jogurt, vodu i ulje. Zamesti glatko testo, i po potrebi, dodati još malo brašna, samo da se ne lepi za ruke.
Vlažnim ili blago nauljenim rukama oblikovati loptice, i staviti na papir za pečenje. Zaseći unakrst da bi lepše nadošle.
Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Evo gde je nestao onaj jedan hlepčić…
Uz ove hlepčiće savršeno je išla domaća pašteta koju je Danijela nedavno objavila na blogu Šta se kuva?, a ja jedva dočekala da isprobam.
Recept možete videti ovde 🙂
Ili da ga ponovim, ako vam je lakše…
- 1 konzerva tunjevine
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 1-2 kašičice maslaca
- 1 kašičica senfa
- so
- biber
- peršunovo lišće ( ja sam stavila mirodjiju )
- maslinovo ulje (po potrebi)
Obarite jaje. Očistite luk i iseckajte ga. Ocedite tunjevinu. Dodajte začine po želji.
Ako koristite neki aparat, biće kompaktnije, ja volim malo rustičniji izgled, pa sam sve sitno iseckala i samo malo sjedinila običnim mikserom.
Sedam hlepčića…
Divni su ti hlepčići 🙂 ja pravim na sličan način moj beskvasni hleh sa kefirom i semenkama, i da znaš da mi uopšte ne nedostaje klasičan hleb. Pašteta izgleda savršeno, drago mi je da ti se dopala 😉
LikeLiked by 1 person
Da, videla sam… Ja stavljam jogurt jer ga uvek imam u kuci, uglavnom je slicno, i vrsta brasna koju imam… Ja cesce pravim hlepcice, brze se peku i ima vise korice 🙂
A pasteta je nestala brzinom svetlosti… Svima se dopala. Hvala ti 🙂
LikeLiked by 1 person
Ja u poslednje vreme dosta koristim kefir, i za hleb i kao napitak uz obrok. A što se paštete tiče, ista priča je i kod nas, čim je napravim nestana očas posla 😀
LikeLiked by 1 person