Nedelja je. A nedeljom volim da spremam nešto malo drugačije nego ostalim danima. Nadam se da mi nećete zameriti što imam samo jednu radnu sliku ( dok se jelo kuvalo ). Nisam stigla da slikam gotovo, a nestalo je bez traga. Kada budem pravila ponovo dodaću još neku sliku, a sada evo recepta ko želi da isproba… Recept je, inače, od mojih roditelja, ali sam ga malo prilagodila našem ukusu.
Na isti ovaj način spremam i meso divlje svinje i srndaća, zavisno koje imam.
Pre spremanja divljači, meso uvek mora da odstoji u pacu od 48-72h.
Pac se sprema na sledeći način:
- 1/4 lit belog vina
- 1/4 lit vinskog sirćeta
- 2 kašike šećera
- 10 zrna bibera
- 50 gr iseckanog celera
- 100 gr iseckanog peršuna
- 100 gr iseckane šargarepe
- veća glavica crnog luka iseckanog na režnjeve
- 2 cena iseckanog belog luka
- litar vode
Pomešati vodu, vino i sirće. Dodati iseckano povrće i začine. Kratko prokuvati i ostaviti da se ohladi. Ova količina je dovoljna za 3kg mesa.
Za gulaš je potrebno:
- 3 kg mesa od buta ili plećke
- 6 glavica crnog luka sitno iseckanih
- 4 supene kašike aleve paprike
- 1 supena kašika ljute paprike
- 2dl kuvanog paradajza
- kašika soli
- 4 lit vode
- 2 lista lovora
- 2dl belog vina i pred kraj 1 čašica konjaka
- 2-3 sitno rendane šargarepe
- 2-3 manja rendana krompira
- 2 sveže paprike sitno seckane
- 20 zrna bibera
- majčina dušica, peršun
- 1 kašika suvog biljnog začina (vegeta i sl.)
- 1 kocka za supu
- 4-5 čena belog luka
- ulje
- brašno
Nadam se da nisam nešto zaboravila…
Na dosta ulja propržiti sitno seckani crni luk, dodati ocedjeno i iseckano meso divljači i posle 10ak minuta dodati rendanu šargarepu i krompir, seckanu papriku. Beli luk izgnječiti. Posoliti. Naliti sa oko 3l vode i kuvanim paradajzom i sve dobro upržiti uz povremeno mešanje. Dodati kocku za supu i dolivati još po malo vode ( zavisno od ukusa, ja volim da bude redji ). Posle sat vremene, dodati vino, brašno i alevu papriku kao i ostale začine po ukusu. Kuvati oko 3h. Pred služenje dodati konjak i sitno seckani sveži peršun.
Služiti uz prilog po želji. Moj izbor su makarone.
Prijatno!
Dobila sam poveći komad ,mesa, eno ga u zamrzivaču pa kad odlučim da se upustim u avanturu spremanja divljači, vraćam se na ovaj tvoj tekst. A možda te ponešto i priupitam u međuvremenu… nikad nisam jela meso divlje svinje.
LikeLiked by 1 person
Javi se kad rešiš, često spremam divljač. Meso divlje svinje zna biti žilavo i svakako treba da odstoji u pacu od 48-72h.
LikeLike