Gulaš od divlje svinje

Nedelja je. A nedeljom volim da spremam nešto malo drugačije nego ostalim danima. Nadam se da mi nećete zameriti što imam samo jednu radnu sliku ( dok se jelo kuvalo ). Nisam stigla da slikam gotovo, a nestalo je bez traga. Kada budem pravila ponovo dodaću još neku sliku, a sada evo recepta ko želi da isproba… Recept je, inače, od mojih roditelja, ali sam ga malo prilagodila našem ukusu.

Na isti ovaj način spremam i meso divlje svinje i srndaća, zavisno koje imam.

Pre spremanja divljači, meso uvek mora da odstoji u pacu od 48-72h.

Pac se sprema na sledeći način:

  • 1/4 lIMG_20141221_132854it belog vina
  • 1/4 lit vinskog sirćeta
  • 2 kašike šećera
  • 10 zrna bibera
  • 50 gr iseckanog celera
  • 100 gr iseckanog peršuna
  • 100 gr iseckane šargarepe
  • veća glavica crnog luka iseckanog na režnjeve
  • 2 cena iseckanog belog luka
  • litar vode

Pomešati vodu, vino i sirće. Dodati iseckano povrće i začine. Kratko prokuvati i ostaviti da se ohladi. Ova količina je dovoljna za 3kg mesa.

Za gulaš je potrebno:

  • 3 kg mesa od buta ili plećke
  • 6 glavica crnog luka sitno iseckanih
  • 4 supene kašike aleve paprike
  • 1 supena kašika ljute paprike
  • 2dl kuvanog paradajza
  • kašika soli
  • 4 lit vode
  • 2 lista lovora
  • 2dl belog vina i pred kraj 1 čašica konjaka
  • 2-3 sitno rendane šargarepe
  • 2-3 manja rendana krompira
  • 2 sveže paprike sitno seckane
  • 20 zrna bibera
  • majčina dušica, peršun
  • 1 kašika suvog biljnog začina (vegeta i sl.)
  • 1 kocka za supu
  • 4-5 čena belog luka
  • ulje
  • brašno

Nadam se da nisam nešto zaboravila…

Na dosta ulja propržiti sitno seckani crni luk, dodati ocedjeno i iseckano meso divljači i posle 10ak minuta dodati rendanu šargarepu i krompir, seckanu papriku. Beli luk izgnječiti. Posoliti. Naliti sa oko 3l vode i kuvanim paradajzom i sve dobro upržiti uz povremeno mešanje. Dodati kocku za supu i dolivati još po malo vode ( zavisno od ukusa, ja volim da bude redji ). Posle sat vremene, dodati vino, brašno i alevu papriku kao i ostale začine po ukusu. Kuvati oko 3h. Pred služenje dodati konjak i sitno seckani sveži peršun.

Služiti uz prilog po želji. Moj izbor su makarone.

Prijatno!

 

 

 

3 Comments Add yours

  1. Negoslava says:

    Dobila sam poveći komad ,mesa, eno ga u zamrzivaču pa kad odlučim da se upustim u avanturu spremanja divljači, vraćam se na ovaj tvoj tekst. A možda te ponešto i priupitam u međuvremenu… nikad nisam jela meso divlje svinje.

    Liked by 1 person

    1. Javi se kad rešiš, često spremam divljač. Meso divlje svinje zna biti žilavo i svakako treba da odstoji u pacu od 48-72h.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.