Svaka domaćica ima neki svoj recept za slane grickalice, i svi su oni manje-više slični. Nema tu mnogo šta da se menja. Podeliću sa vama recept po kome ih ja najčešće spremam, tako ih je pravila još moja baka, i verovatno mi je zato draži od mnogih drugih koje sam probala.
Bake godinama više nema, ali svaki put kad napravim ove štanglice, vratim se u sećanju u detinjstvo, setim se njenog osmeha i nežnosti i bude mi toplo oko srca…
Za testo vam je potrebno:
- 250 gr putera
- 1 jaje
- 250 gr starog sira
- 6 kašika mleka
- 1 kafena kašičica soli (ne mora ako je sir slan)
- 350 gr brašna + 50 gr za posipanje
- 1/2 praška za pecivo
I još:
- 1 umućeno jaje (za premazivanje)
- semenke po želji (kim, susam, mak, može i origano)
Izmešati brašno sa praškom za pecivo. Izdrobiti puter i izmešati ga sa brašnom. Mnogo se lepše izmeša rukama nego varjačom. Dodati jaje , izgnječen sir i mleko. Zamesiti glatko testo.
Razvući ga u koru debljine 1cm (može i nešto tanju, pošto lepo narastu). Seći oblike po želji. Sada uglavnom pravim štanglice i pogačice, ali možete oblik koji volite.
Veliki pleh obložite papirom za pečenje i poredjajte štanglice.
Premažite umućenim jajetom i pospite semenkama po želji.
Peći na 180 stepeni oko 15 minuta.
Služiti uz jogurt ili pivo.
Prijatno!
Jedne od omiljenih i klincima i matorcima 🙂 I ja ih slično pravim, odlične su!
LikeLiked by 1 person