Slavsko žito

Glavna obeležja slave su: sveća od čistog voska, slavski kolač i žito. Sve drugo je stvar mogućnosti i želje. Kao nastavak predhodnog posta, evo i recepta za slavsko žito. Jer kolač bez žita, ne ide. I da, žito se sprema za svaku slavu, bez izuzetka. U mojoj porodici običaj je da u spremanju žita pomaže muška ruka. Da li je to neka mudra pra, pra baka smislila, jer sama nije mogla sve da stigne, ili pošto muška ruka bolje umesi žito, mogu samo da nagađam. Šta god da je razlog, uživam u ovim zajedničkim pripremama, i upravo su one simbol onoga što slava i predstavlja: slogu, ljubav, porodicu, zajedništvo.

Količina žita zavisi od broja ukućana i gostiju. Bitno je da stavite jednake količine pšenice, oraha (ili drugog orašastog voća po želji) i šećera.

Potrebno je:

  • 300 gr očišćene pšenice
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 100 gr mlevenih lešnika
  • 300 gr šećera
  • kesica vanil šećera

Neko stavlja oraščić ili karanfilić, ali ja ih u žitu ne volim, pa i ne stavljam.

Dva dana pre slave očistim i uveče potopim pšenicu. Sutradan ujutru dobro skuvam i oko 1h ostavim utopljeno da još bolje nabubri. Ocedim i properem i rasprostem na stoljnjaku da se prosuši.

Uveče, muška ruka samelje žito na mašini za meso, na onom sitnijem situ, dva puta. Preruči u vanglu i prvo spoji sa šećerom i vanil šećerom da se bolje sjedini. Tada dodaje orahe i lešnike, ostavljajući malo za ukrašavanje.

Ženska ruka, tj. ja, oblikuje na tacni i ukrasi.

I TO JE TO. PRIJATNO.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.