Ružice

img_1024

Zima je… Sve okovano snegom, ledom i belinom. Hteli ili ne tražimo neki topli kutak, neki topli zagrljaj ili bar šolju čaja da nas ogreje.

Volim da pijem čajeve, ali šolja toplog čaja je nezamisliva bez kolačića (i za zagrljaj isto važi).

Zato ovu godinu počinjem sa jednim receptom za kolačiće koje je još moja baka spremala, pa majka, a već godinima i ja.

Kada sinove pitam šta im se slatko jede, jedan od čestih odgovora glasi: RUŽICE

Jednog hladnog januarskog dana pripremite sledeće sastojke:

  • 250 gr maslaca ili margarina (kako vam drago)
  • 1 celo jaje
  • 1 dl mleka
  • 1/2 pakovanja svežeg kvasca
  • 1 kafena kašičica šećera
  • oko 600 gr brašna
  • malo dobre volje

Za fil vam je potrebno:

  • 10 kašika šećera
  • 1 dl vode
  • 200 gr mlevenih oraha

Prah šećer za posipanje i osmeh za služenje

I tako…

Zagrejte malko mleko, dodajte kvasac, kafenu kašičicu šećera i kafenu kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe.

Umutite maslac sa jednim celim jajetom, dodajte nadošli kvasac i oko 600 gr brašna. zamesite srednje tvrdo testo.

Ostaviti da malo odstoji.

Za to vreme šećer i vodu skuvati kao sirup i dodati mlevene orahe.

Razvući testo i premazati filmom od oraha. Uviti kao štrudlu i seći na parćiće oko 1cm debljine.

Pleh obložiti papirom za pećenje, poređati ružice i peći na 180 stepeni oko 20 minuta (dužina pečenja zavisi od rerne, pazite da se ne prepeku).

Vruće uvaljati u prah šečer, a mlake ih služiti uz neki aromatični čaj.

Prijatno vam bilo!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s