Tulumbe

img_1009

Prelistavah sinoć svoj blog i shvatih da na njemu nisam objavila recept za tulumbiće.

Slike sam delila više puta, i slala Dubravci za njene Kuligre, ali na blogu… Nema.

Ispravljam propust jutros i nastavaljam tamo gde sam pre par meseci stala.

Potrebno vam je:

  • 1 dl ulja
  • 4 dl vode
  • 300 gr oštrog brašna
  • Malo soli
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 4 jaja

Za preliv:

  • 1 kg šećera
  • 1 litar vode
  • 1 limun (po želji)

Staviti vodu i ulje da provri, dodati so, skloniti sa ringle (ili vatre), i dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Malo da se prohladi (da bude mlako), dodati jaja, jedno po jedno i dobro umutiti.

Istiskivati posebnim špricem (ili špricem sa malo većim zvezdastim otvorom) na podmazan pleh i peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 15 minuta. Ne otvarati dok ne budu rumeni, da ne splasnu.

Predhodno skuvati  preliv od šećera i vode uz dodatak limuna ko voli.

Vruće tulumbe preliti prohlađenim prelivom i ostaviti da se dobro natope.

Najukusniji su sutradan… Ako ostanu.

Prijatno!

img_1008

img_20160206_194431

Advertisements

One thought on “Tulumbe

  1. Pingback: TULUMBE IZ PEĆNICE: Tradicionalni balkanski desert na malo drugačiji način | Kuhajte s nama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s