Pita fantastiko

DSCN1081

Jedna zanimljiva pita, spremljena na novozelandski način…

 

Testo:

  • Oko 750 g brašna
  • 150 g masti
  • 200 g maslaca
  • 5 kašika vode

 

Nadev:

  • 250 gr mlevene jagnjetine
  • 250 gr mlevene junetine
  • 250 gr mesnate slanine
  • 250 gr šampinjona
  • 1 velika glavica crnog luka
  • So, biber, majčina dušica
  • 2 sitno iseckana čena belog luka
  • 2 kafene kašičice Vorčester sosa
  • 1 kafena kašičica čili sosa
  • Kafena šoljica mlevenog paradajza
  • 2 kašike belog kukuruznog brašna
  • Žumance za premazivanje (po želji)

Od sastojaka zamesiti testo. U vangli pomešati brašno, maslac, mast i so. Prstima mešati namirnice dok se ne dobije mrvičasta masa. Zatim dodati vodu, pa umesiti testo da se dobije glatka masa. Pokriti je streč folijom  i ostaviti 30 minuta u frižideru.

U dubljoj šerpi, na ulju, na srednje jakoj vatri, dinstati posoljeni crni luk nekoliko minuta. Dodati sitno iseckanu mesnatu slaninu, sitno iseckane šampinjone, mleveno meso i beli luk, pa nastaviti dinstanje sve dok tečnost ne ispari, tj. dok ne počne da se lepi za dno posude.

Skloniti sa ringle i posuti kukuruznim brašnom, pa promešati. Dodati Vorčester sos, čili papriku i mleveni paradajz, pa začniti sa solju, biberom i majčinom dušicom po ukusu. Kuvati, često mešajuci, sve dok tečnost ne ispari (oko 10 minuta).

Podeliti testo u odnosu 2:1. Veći deo razvući oklagijom. Testo razvući nekoliko centimetara više nego što je prečnik tepsije. Posudu podmazati mašću, pa prekriti testom. Razvući i drugi deo testa veličine tepsije, pa ga ostaviti sa strane.

Preko testa ravnomerno rasporediti masu od mesa, slanine i pečuraka. Prekriti drugim delom testa, a krajeve dobro sastaviti. Gornji sloj zarezati nožem na više mesta ili izbosti viljuškom.

Premazati umućenim žumancetom i peći na 200 stepeni oko pola sata.

Služiti toplo, uz pivo ili domaće kiselo mleko.

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s