Đuveč i ćuftice u pivu

Sve bih mogla ja, da je samo duži dan… Ponovila sam ko zna koliko puta.

I evo, konačno dođe na rad i pisanje za blog. Razmišljala sam šta da kuvam danas… Večita dilema.

Muž je želeo đuveč. Sinovi vole ćufte. Ja sam poželela da popijem čašu piva. I evo, nastao je recept za đuveč sa ćuftama, preliveno pivom.

Za đuveč je potrebno:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3 šargarepe
  • 3 paprike različitih boja
  • 2 dl soka od paradajza
  • šoljica pirinča ( oko 50 gr )
  • 4-5 krompira iseckanih na kockice
  • čen belog luka
  • začini po želji (vegeta, so, biber, mirodjija, peršun)
  • 1 dl ulja
  • 1 dl vode
  • 5 dl Staropramen piva

Na ulju propržiti sitno seckani luk, cim promeni boju, dodavati povrće, šargarepu, papriku, naliti vodom, a kada je skoro kuvano dodati oko 2dl piva. Začiniti po želji (so, biber, vegeta). Ja pirinač prokuvam odvojeno, kao i krompir pa oboje dodam posle pola sata krčkanja. Tada dodam i sok od paradajza, najbolji je domaći, mleveni. Ostavim da se krčka još oko 15 minuta sve zajedno.

13115294_10204696760898915_1177180602_n

Za ćufte vam je potrebno:

  • 600 gr mlevenog mesa (po izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • veća kriška hleba
  • 1 jaje
  • so, biber, peršun

Potopiti hleb u mlaku vodu, toliko da ogrezne i ostaviti desetak minuta da odstoji. Za to vreme sitno iseckati jedan i drugi luk, dodati meso, jaje i začine. Rukom malo ocediti hleb i dodati mesu. Sve dobro izmešati.

Vlažnim ili nauljenim rukama oblikovati male ćuftice i propržiti u vrelom ulju.

13140772_10204696759338876_1659709142_n

U međuvremenu, rernu zagrejati na 250 stepeni.U zemljanu đuvečaru rasporediti đuveč sa krompirom, pa preko složiti na pola propržene ćufte. Ne treba ih puno pržiti jer će se dopeći u rerni.

13183150_10204696760338901_1741836612_n

13140624_10204696759058869_1361070912_n

Isprskati pivom ( oko 1dl).

Staviti u rernu i peći oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, okrenuti sve ćuftice, poprskati ponovo sa pivom i peći još oko 15 minuta.

Ako ostane nešto piva, popiti dok se čeka da se ručak ispeče.

Izvaditi iz rerne, posuti sa malo sitno iseckanog belog luka i začinskim biljem po želji.

Služiti… Uz  pivo.

Prijatno!

13115375_10204696928943116_46195172_n

13101437_10204696925663034_394918437_n

13140904_10204696925583032_1079659053_n

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s