Gibanica

Tek sad videh da nisam podelila recept za gibanicu. Svaka domaćica ima neki svoj recept, i svi su oni manje ili više slični, ali pošto gibanicu volim i često spremam, podeliću ovde i kako.

Nama gibanice nikad dosta, pa je uvek pravim u velikoj tepsiji, i najveća je dilema da li uz nju piti jogurt ili pivo?

Potrebno vam je:

  • 1kg kora (malo debljih, ja više volim da ih kupim kod koradžije nego u prodavnici)
  • 4-5 jaja
  • 1/2kg sira (ja stavim 1/4kg starog i isto toliko mladog)
  • 1/2lit kisele vode
  • 200 gr kajmaka ili masnije kisele pavlake
  • 0,5dl ulja
  • soli po ukusu (zavisno koliko je sir slan)

Priprema:

U dubljoj vangli umutiti jaja, pa dodati izgnječen sir i kajmak (ili pavlaku). Dodati pola količine ulja i kiselu vodu. Soli po želji. Promešati.

Dno veće tepsije premazati sa malo ulja, pa staviti koru. Poprskati je uljem pa sledeću. Ja na dno i vrh uvek stavim po tri kore.

Uzimati kore, jednu po jednu i polako umakati u smesu. Rukom skinuti višak. Gužvati i ređati u tepsiju.

IMG_0301

Ako ostane fila, preliti preko zgužvanih kora. Poprskati sa još malo ulja. Pokriti sa još tri kore, premazane uljem.

Ja uvek ostavim malo fila pa sa njim premažem i poslednju koru.

IMG_0302

Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.

Gibanica je gotova kada lepo porumeni i kada se odvoji od tepsije sa svih strana.

Prijatno!

IMG_0303 IMG_0304

IMG_0305 IMG_0306

 

Advertisements

2 thoughts on “Gibanica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s