Već i vrapci znaju da mi je računar bio u kvaru. Tri nedelje. Tri duge nedelje. Nadam se da moja deca ne čitaju ove recepte inače će videti koliki sam zavisnik postala. Taman sam uhvatila ritam objavljivanja recepata i onda prisilna pauza.
Da sam spremala, spremala sam. Ponešto sam i slikala i skupiše se recepti spremni da ih objavim.
Vidim da su se moje domaćice rastrčale oko zimnice, pa evo i ja da se upišem.
Sok od paradajza pasirani i sok od paradajza mleveni. Pa ko šta voli. Iskreno, ja da pijem ne volim ni jedan. Ali za kuvanje mi treba. U skoro sve što spremam zimi, dodam bar dva decilitra… A čim načnem flašu, muž popije ostatak. I meni za kuvanje uvek zafali.
Da je teško, nije teško, ali vremena da se spremi treba. Već dva vikenda provodim u društvu paradajza.
Osnovni recept po kom pravim je iz neke stare sveske po kom je pravila još baka, a posle i mama. Nema tu neke velike mudrosti. Možda je mudrost baš u jednostavnosti.
Potrebno je:
- 5kg paradajza
- 5 zelenih paprika
- 1-2 ljute papričice
- 2 kašike soli
- veza seckanog lista celera
Paradajz očistiti i iseći na komade. Samleti ili propasirati, po želji (ja sam obe varijante). Samleti papriku i ljutu papričicu. Pomešati i kuvati 15-20 minuta uz skidanje pene. Posoliti i dodati iseckani list celera. Prokuvati još 1-2 minuta.
Sipati u sterilizovane tegle ili flaše, po želji. Ostaviti da se ohladi.
Pošto ne dodajem nikakav konzervans, ja sipam u tegle i prevrnem ih na poklopac. Ostavim ih da odstoje tako pola sata, i to je dovoljno da se dobro zatvore.
Može da stoji koliko treba, ako spremite dovoljnu količinu.
Nemojte me pitati šta radim sledeći vikend…
aaaaa…. šta radiš onog vikenda tamo 😉
LikeLiked by 1 person
Ostavljam kornisone 😀
LikeLike
Prava si vrednica 🙂 Recept je odličan i u pravu si, tajna je u jednostavnosti. Ja još nisam stigla do paradajza, čini mi se da se ove godine i neću upuštati u tu avanturu 😉
LikeLiked by 1 person
Ja sve kazem, jos samo ovaj put, i nikako da stanem 🙂 :*
LikeLiked by 1 person
Pa i ne možeš da staneš, jer to ti je u krvi 🙂
LikeLiked by 1 person
Da sam pametna da kuvam vino, a ne paradajz 🙂 I tako ga ne volim, a ne mogu bez njega. Sta bi bilo tek da ga volim?
LikeLike
Pravila bi po 100 flaša godišnje 😀 I samo da znaš, ovo za vino si u pravu… ajd sad trk po grožđe 😉
LikeLike