Galete

 

galete

Galete, bakin kolač, vafli… Različiti nazivi, a u suštini jedan te isti kolač, keksić tačnije. Mekan, sočan, neodoljiv. Može da se jede topao, može hladan, može prazan, a može i namazan. Sa džemom, sa kremom, sa šlagom… Sve može.

Još uvek negde čuvam i onu starinsku presu, još od prabake, metalnu, tešku, koja se na ringlu stavlja, ili direktno na vatru. Tu presu su zamenile nove, električne, ali mi se čini da keks spremljen u onoj starinskoj ima poseban ukus. Dok traju ovi topli dani, ipak ću se držati električne, a kad počnu snegovi, uz založenu vatru u šporetu spremaću i galete kao nekih davnih dana… Da me mine želja, ako ništa drugo.

Za galete vam je potrebno:

  • 6 jaja
  • 2,5 dl ulja
  • 2,5 dl mleka
  • 400 gr šećera
  • 800 gr brašna
  • prašak za pecivo
  • rendana kora limuna

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i mleko, brašno pomešano sa praškom za pecivo i rendanu koru limuna. Dobro izmešati.

Po jednu veliku kašiku smese sipati u zagrejan kalup i peći.

Legenda kaže da se mogu jesti i hladni, čak i posle nekoliko dana, ali to ne bih mogla da potvrdim. Kod mene uvek nestanu istog dana, čak na neki čudan način nestaju i iz činije dok ih pečem.

Ako uspete da ih sačuvate, javite mi da li je legenda tačna.

Prijatno vam bilo, dragi moji!

 

11901703_1365302340147503_1355962202_o        11907000_1365302333480837_1396142040_o

11907039_1365302536814150_303078938_o        11822326_1646328522291169_8239782927056124912_n

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s