Ćufte u paradajz sosu

IMG_0573

 

Svaka domaćica ima neki svoj recept po kome sprema ćuftice. Kao i u svemu što spremam, sastojci često variraju. Podeliću ovde jedan od recepata, po kom najčešće spremam, a vi ga prilagodite svom ukusu i navikama. 

Brzo se spremaju i brzo nestanu sa stola. Toliko brzo da samo jednu fotografiju napravih. Kada sam krenula da škljocnem drugi put, jedan eksponat je već nedostajao… Moji momci ih obožavaju. Pogodna su varijanta i za zagrevanje i za slanje studentu. Pod zagrevanjem ne mislim da će da preostanu, nego kad spremam ručak danas za sutra 🙂

Volim da ih pravim i u sosu od mirodjije, ali o tome u nekom drugom postu…

Za ćufte vam je potrebno:

  • 600 gr mlevenog mesa (po izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • veća kriška hleba
  • 1 jaje
  • so, biber, peršun

Potopiti hleb u mlaku vodu, toliko da ogrezne i ostaviti 10ak minuta da se natopi. Za to vreme sitno iseckati jedan i drugi luk, dodati meso, jaje i začine. Rukom malo ocediti hleb i dodati mesu. Sve dobro izmešati.

Meni su ukusnije kada se pre kuvanja u sosu malo proprže, ali ne da budu skroz pržene, nego samo toliko da promene boju.

Znači, propržiti ćufte na vrelom ulju.

Za sos vam je potrebno:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike (ravne) brašna
  • 2 čaše soka od paradajza
  • so, biber, malo šećera, origano
  • malo ulja

Na malo ulja propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka, da postane staklast, smanjiti temperaturu i dodati brašno, mešati dok malo ne požuti. Naliti sokom od paradajza i dodati začine po izboru. Prokrčkati pa dodati ćufte i  sve zajedno ostaviti na ringli, još 15ak minuta.

Služiti uz pire krompir i zelenu salatu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s