Crveni rižoto

rizoto

 

Pirinač. Još jedna namirnica zahvalna za kombinovanje… I u slatkoj i u slanoj varijanti.

Nekada kombinacije smišljam sama, nekad kupim one gotove smrznute mešavine povrća, zavisno od toga koliko vremena i finansijskih sredstava imam na raspolaganju. Pileće grudi često unapred kupim, tako da je brzo spreman ručak koji svi volimo.

Deca i ja volimo i onaj klasični pileći pilav kako su ga još naše bake pravile, ali ga suprug baš ne voli, pa se onda trudim da pilav obogatim nekim dodacima. Ovo je jedan od načina na koji ga spremam, vrlo jednostavan i ukusan. Odličan je i u hladnoj varijanti…

Za ovaj rižoto vam je potrebno:

  • 1/2 kg pirinča dugog zrna
  • 1 litar vode
  • 1/2 litra belog vina
  • 1/2 litra soka od paradajza
  • 2 šargarepe
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kom većih pilećih grudi
  • začini po želji (ja sam koristila so, čili, zeleni biber sa belim lukom, i puno origana)

Priprema:

Pileće grudi staviti da se prokuvaju kao za supu ( kad skinem meso, od ostatka i skuvam supu). Paziti da se ne raskuvaju.

Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckanu glavicu luka, dodati očišćenu i na kolutove isečenu šargarepu, pa očišćen i opran pirinač.

Naliti vodom i kuvati na srednjoj temperaturi (što bi naše babe rekle, na tihoj vatri), uz povremeno mešanje. Kad pirinač skoro upije vodu, dodati sok od paradajza i belo vino. Kad je skoro kuvan pirinač, začiniti po želji.

Preručiti u tepsiju u kojoj će se zapeći, odozgo staviti prokuvanu piletinu, po potrebi naliti sa još malo supe u kojoj se kuvala piletina i zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta do pola sata.

Prijatno!

IMG_0542  Tanjir

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s