Rižoto sa kineskim miksom i piletinom

IMG_0271

Volim da spremam hranu. Volim da jedem. Volim da razmenjujem recepte. Volim da smišljam nove recepte. Sigurna sam da postoji uvek negde nešto slično, ali više uglavnom i ne tražim tačne recepte, već spremam od raspoloživih namirnica, najbolje što umem. Specijalne prilike su druga priča. Ali o njima drugi put.

Ovaj put imam priču o pilavu koji je postao rižoto. I njegovim varijacijama. Naime, i deca i ja mnogo volimo pilav, onaj klasični, starinski, nalivan supom, bilo sa junećim, bilo sa pilećim mesom. Ali moje najstarije dete, moj muž, pilav nikako ne voli. Svaki put kad sam ga spremala, ili ga je jedva jeo ili nije uopšte. I onda, da udovoljim svima, malo po malo, u pilav sam počela da dodajem različite začine i povrće. Srećom, pirinač je sam po sebi toliko neutralan, da može da istrpi sve. Pravila sam i klasičan rižoto, sa šargarepom, graškom i paprikama, ponekad sa šampinjonima, nekad sa plodovima mora i suvim šljivama… ma sve što mi je padalo na pamet. Danas sam ponovo poželela da ga spremim. Trebala mi je neka brza varijanta, pošto sam celo pre podne imala dosta obaveza pa mi nije ostalo baš puno vremena za kuhinju.

Za rižoto vam je potrebno:

  • 2 šolje pirinča
  • 6 šolje vode
  • 2 šolje belog vina
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kesa kineskog miksa
  • 1/2 kg pilećeg filea isečenog na krupnije kocke
  • celer so, biber, kari, aleva paprika, tabasko sos, lovor u prahu, čili papričica, djumbir…
  • 6 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Na 2 kašike maslinovog ulja, propržim sitno iseckanu glavicu crnog luka. Znam da postoje dileme da li na maslinovom ulju treba da se prži ili ne, ja to radim, ali na nešto nižoj temperaturi i ne dugo. Volim ukus koje maslinovo ulje da jelu. Čim luk postane staklast, dodam pirinač i nalijem vodom. ostavim da se kuva na umerenoj vatri.

Za to vreme na dve kašike maslinovog ulja propržim u voku kesu predhodno delimčno odmrznutog kineskog miksa.

Polako umešam u pirinač. Nalijem sa dve čaše belog vina i ostavim da se prokrčka još malo.

Piletinu isečenu na krupnije kocke propržim opet u voku, na 2 kašike maslinovog ulja (ne čudite se što svuda pišem po dve kašike, taman toliko treba za vok). Kad meso promeni boju dodam začine, so, biber (ja volim zeleni sa belim lukom), 1 kafenu kašičicu karija, 1 kafenu kašičicu djumbira, 1/2 kašičice aleve paprike, par kapi tabaska, čili papričice u prahu i lovora u prahu po želji. Promešati da se sjedini sa piletinom.

IMG_0261

Sipati u tepsiju piletinu sa povrćem, pa preko rasporediti meso i preliti sa ostatkom ulja od prženja.

IMG_0262

Zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

IMG_0264

Prijatno!

One Comment Add yours

  1. ŠtaSeKuva? says:

    Ovo mi izgleda zaista super! Ja kineski mix povrća često kupujem jer volim sve kombinacije povrća. Kineski mix spremam, ali na skromniji način i bez piletine. Sledeći put ću definitivno probati po tvom receptu. Sviđa mi se 🙂

    Liked by 1 person

Leave a reply to ŠtaSeKuva? Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.