Danas me je uhvatila nostalgija za morem. Od kako sam se probudila samo o moru razmišljam. Na momente mi se čini da čak i ovaj vetar koji napolju duva od nekuda donosi miris mora.Predpostavljam da je to razlog zašto su me punjene tikvice podsetile na brodiće koji plutaju na moru, pa tako nastade i naziv ovog posta.
Već sam više puta naglasila da mnogo volim tikvice, u svim mogućim oblicima i ukusima. Jeftine su, niskokalorične (ako zanemarimo ovo sa čime ih ja napunim), pružaju neiscrpne mogućnosti kombinovanja.
Retko kad ih spremim na isti način u jednoj sezoni, pošto ih obično punim sa onim što mi se trenutno zatekne u frižideru. A sadržaj prilično varira 🙂
Za brodiće su vam potrebne 4 tikvice. Osnovno je da se kupe mlade tikvice, i da budu što ravnije. Njih ne gulim, već ih samo presečem na pola i izdubim sredinu. Deo te sredine iskoristim za punjenje, a od preostalog napravim krem čorbu. Sve se iskoristi.
Za nadev:
- 1 glavica crnog luka
- 200 gr sitno seckane slanine
- 300 gr mlevenog mesa
- 1 dl kuvanog paradajza (može i kečap)
- so, biber, suvi biljni začin
- sredina iz dve tikvice, sitno iseckana
Za bešamel:
- 50 gr maslaca
- 2 kašike brašna
- 4 dl mleka
- so
i još:
- 200 gr kačkavalja
- origano ili mirođija
Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati slaninu, pa tek kad se malo proprži i mleveno meso. Sve zajedno pržiti desetak minuta. Dodati iseckanu sredinu iz tikvica. Naliti paradajzom i ostaviti da se ukrčka. Začiniti po želji.
Za bešamel otopiti maslac na mlakoj ringli, dodati brašno, čim počne da žuti dodati mleko i mešati žicom da bešamel bude bez grudvica. Skuvati malo gušći sos. Posoliti.
Vatrostalnu posudu ili đuvečaru malo podmazati uljem, pa složiti izdubljene polovine tikvica. U njih rasprediti fil od mesa. Preliti bešamelom. Odozgo narendati kačkavalj i posuti origanom ili mirodjijom.
Zapeći oko pola sata na 200 stepeni.
Sačekati da se malo prohladi pa onda jesti. lepše se seče i lakše jede kad nije vrelo. Ja nisam mogla da sačekam…
Prijatno i vama!
Hehehe… i ja danas punila tikvice i pekla ih u rerni 🙂 Ali… moje su drugačije. Nego, sad kad videh i pročitah ovaj post, sve mi žao što ove brodiće nisi ranije objavila pa da sam ih i ja tako pravila… Kako god, sledeće tikvice koje kupim idu u brodiće 😀
LikeLiked by 1 person
Super su, to sam prvi put videla kod tetke nekih davnih studentskih dana… A u fil stavim sta imam, odlicne budu i sa sirom i jajima 🙂
LikeLiked by 1 person
Verujem, pa i samo da si ih zalila nečim i zapekla ja bih ih pojela u slast jer ih obožavam. A ovo je sve skupa super!
LikeLiked by 1 person
Vidi ti kako se ona dosetila. E baš da probam 😉
LikeLiked by 2 people