Ćufte od tikvica sa feta sirom

IMG_0295
Nekad svesno zgrešimo, i to, u potpunosti opravdam, jer treba sebi ponekad i dati oduška. Tako se ne osećamo previše uskraćeno. Zadnjih dana pod uticajem nostalgije čitam neke stare sveske sa receptima od moje mame, bake. Zaželim da ponovo osetim taj ukus, mada sam svesna da čak i ako spremim u potpunosti po receptu, to neće biti isto. Zato što to one nisu spremile i dodale te neke čarobne sastojke, koji postoje samo u mom sećanju.

Sada je već sezona tikvica koje su ukusne, zdrave, nisu skupe, volim ih. Mama je nekad spremala ćufte od tikvica sa feta sirom, ali ih je pržila u ulju. Prženje kao način pripreme hrane izbegavam u velikom luku već duže vreme i bude mi loše čim pomislim na ono duboko ulje… Medjutim, čitajući blog moje gastro drugarica Danijele, Šta se kuva i njen recept za pomfrit pečen u rerni, pri čemu je na istoimenoj FB stranici predložila i isti način spremanja tikvica, reših da i ove moje ćufte spremim u rerni, pa šta bude 🙂

Za ćufte vam je potrebno:

  • 3 tikvice srednje veličine
  • 250 gr feta sira
  • 100 gr prezle (ja osušim i sameljem od hlebova koje pravim)
  • 100 gr ovsenog brašna (mama je koristila obično)
  • 3 jajeta
  • 1 kafena kašičica praška za pecivo
  • 1 supena kašika mirođije (ko me redovno čita, do sada je shvatio da obožavam mirođiju, za sada je samo u torte ne stavljam)
  • so, biber

Izrendati tikvice posoliti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Ocediti. Izgnječiti feta sir i dodati u oceđene tikvice. Promešati. Dodati jaja, prezle i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Začiniti po ukusu.

Pleh obložiti papirom za pečenje i mokrim rukama oblikovati ćufte.

IMG_0294

Može i kašikom da se stavi mase na papir, ali ja sam htela da ih oblikujem.

Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, dok dobiju lepu rumenu boju. Služiti uz paradajz salatu.

IMG_0297 IMG_0298

3 Comments Add yours

  1. Divno izgledaju, sigurno ću ih spremati jer tikvice su moje omiljeno povrće.👏

    Liked by 1 person

    1. I meni. Uz sve idu. Odlicne budu za letnje dane. Uz salatu i kiselo mleko, za mene savrsen obrok 🙂

      Like

  2. ŠtaSeKuva? says:

    Divne su ti ćuftice, a tikvice obožavam isto koliko i ti 🙂 Sličan recept imam u svojoj sveščici, samo što se kod mene zovu “polpete” od tikvica i feta sira 🙂 Isto kao što ih je tvoja mama pržila na ulju, takve ih i ja pamtim. Međutim, u poslednje vreme i moja mama izbegava prženje “u dubokom” ulju, pa je i ona usvojila brojne trikove za pripremanje jela bez masnoće. Svaki put kad isproba nešto novo, zove me da mi se pohvali 🙂

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.