Mamine kiflice sa sirom

IMG_0150

Nekada sam ove kiflice često pravila. Tokom godina zamenili su ih neki novi, zdraviji recepti. Razne vrste brašna (belo sad retko koristim), kvasac izbegavam kad kod mogu (češće mesim sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom), o margarinu da i ne govorim… Sin je izrazio želju da mu za večeru spremim kiflice, ali “kao bakine”. Voli on moje nove recepte, često mi i sam predloži neki, ali bakine kiflice su sinonim za kiflice, i šta ću, evo ispunjavam želju. Sigurna sam da recept imate negde zapisan, ali da vas posetim: Za testo:

  • 1 kg mekog belog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 500 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • 2 jaja

Za fil:

  • 1 jaje
  • 300 gr starog sira

Za premazivanje:

  • 1 umućeno jaje
  • semenke po izboru

I još:

  • jedan margarin (250 gr)

Važno je da kvasac bude svež, a brašno prosejano. (Ne volim baš previše da ga sejem, ali neuporedivo je bolji rezultat kad je prosejano, zato sito u ruke, ili veću cediljku). Rastvoriti kvasac u mleku u koje je dodato po dve kašičice soli i šećera. Ostaviti da nadodje. Prosejati brašno (obevezno!), dodati nadošli kvasac, ulje, 2 cela jajeta. Zamesiti glatko i meko testo.

IMG_0143

Pokriti folijom i ostaviti da odmori oko 1/2 sata. Premesiti pa podeliti na 2 jednaka dela, a svaki deo na 5 loptica. Lopticu rastanjiti i iseći na 8 delova.

IMG_0144

Umutiti jaje i izgnječen sir, malo posoliti ako treba, i staviti po malu kašičicu fila na svaki trouglić, malo razvući krajeve, pa saviti kao kiflicu.

IMG_0145

Ukupno se od ove mere napravi 80 kiflica, 2 pleha po 40.( Meni su malo više nadošle, pa je bilo i za treći pleh).  Pleh obložiti papirom za pečenje (svaka čast onome ko ga je izmislio), i poredjati kiflice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti semenkama po želji.

IMG_0146

Margarin podeliti na dva dela ( po 125 gr – za dva pleha), i rasporedeiti iseckan izmedju kiflica (može i smrznut da se narenda preko njih).

IMG_0147

Ostaviti na toplom još pola sata, pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Zavisno od uzrasta ukućana i doba dana, služiti uz jogurt ili pivo.

IMG_0155IMG_0148

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s