Mini kroasani sa eurokremom

Petak veče je. Dosta smo pazili tokom nedelje, vreme je da se malo opustimo.

Recept je sa Coolinarike, ali ja sam ga, po mom običaju, malko izmenila.  

IMG_00121 kg brašna, 200 ml jogurta, sobne temperature, 300 ml toplog mleka, kesica suvog kvasca, 250 gr margarina, 1 kašičica soli, 2 jajeta, 1 kašičica šećera, 6 kašika otopljenog margarina, 1 kašičica praška za pecivo, jaje za premazivanje, eurokrem (za filovanje)

Zagrejati mleko, odvojiti pola, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna i ostaviti da nadodje. Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u posudu za mešenje i napraviti malo udubljenje, gde ćete dodati otopljen margarin, umućena jaja, ostatak toplog mleka, jogurt i nadošli kvasac. Dobro izraditi da se dobije glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti da se testo udvostruči (oko sat vremena). Naraslo testo staviti na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti.

Premešeno testo podeliti na 20 malih loptica. Svaku rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene  loptice staviti na čisti stolnjak. Uzeti jednu rastanjenu lopticu i premazati je margarinom, preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve pa opet premazati. Tako uraditi i sa ostalih 8 loptica, svaki put podviti malo krajeve. Ovo radimo da nam margarin ne iscuri prilikom razvijanja u veliku jufku. Zadnju 10. jufku, ne premazivati. Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok se radi sa drugih 10.

Kada ste uradili i ovih 10 loptica u jednu jufku, uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug, iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu iseći na 5 delova. Na svaki delić staviti po malo eurokrema i umotati u kroasane.

Složiti kroasane na pleh prekriven papirom za pečenje, pokriti ih providnom folijom i ostaviti ih da narastu još pola sata.

Premazati ih umućenim jajetom i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta ili dok blago ne porumene.

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s